Írósimogató - interjú


Ma egy nagyon különleges, újonnan megalakult, írói társasággal hoztam nektek interjút. Különleges a mai nap, mivel ma van a legelső Írósimogató találkozó, amire sajnálatos módon nem volt lehetőségem elmenni, de nagyon remélem, hogy következőre sikerülni fog. Még egyszer köszönöm a tagoknak, hogy időt szántak rám és beleegyeztek az interjúba. Remélem tetszeni fog a bejegyzés és ha figyelemmel kísérnétek az Írósimogató tevékenységét, IDE kattintva megtaláljátok a facebook oldalt.



1.       Mit takar az Írósimogató?

L.J. Wesley: Az Írósimogató egy youtube és podcast csatorna, ahol írásról, könyvekről és úgy általában irodalomról beszélgetünk. Szigorúan nézve egy beszélgetős műsor.

2.       Honnét jött az Írósimogató ötlete?

L.J. Wesley: Amikor Dan Wells Magyarországon járt, mesélt róla, hogy van egy podcast csatornája, pár írótársával, ahol ilyen témákról beszélgetnek. Az ötlet megtetszett, és mivel pl. Hajnival amúgy is beszéltük már korábban, hogy csinálni kéne 1-2 videót, könnyű volt megállapodni róla, h csináljunk egy csatornát.

Tomcsik Nóri: Laci mesélt a podcastról és imádtam az ötletet, mert ilyen formában nem igen beszélgetnek az irodalomról. Legalábbis nem a fiatalok. J

3.       Miért ez lett a neve? Mi alapján választottátok?

L.J. Wesley: Még tavasszal volt egy Kilda rendezvény, ahol Gabi, Nóri és én meghívást kaptunk, más szerzőkkel együtt, és ezt az eseményt, egymás között néha Írósimogatónak hívtuk. Aztán amikor a csatorna nevét akartuk kitalálni, valahogy újra feljött.

4.       Mit akartok elérni az Írósimogatóval?

L.J. Wesley: Egy hiánypótló „műsornak” szánjuk. Szeretnénk segíteni benne, hogy újra fellendüljön kissé az irodalmi élet az országban.

M.G. Brown: Én személy szerint szeretném, ha egy kicsit fellendülne a magyar irodalmi élet, és az emberek észrevennék, hogy itthon is van rengeteg író, akikben potenciál rejlik. Bízom benne, hogy a videók segítségével elérhetünk olyan embereket is, akik egyébként nem kattintanának rá például egy blogbejegyzésre, mert nincs kedvük/idejük/energiájuk hosszas szövegeket olvasni. A vlog remek lehetőség arra is, hogy egy kicsit jobban megmutassuk magunkat az olvasóknak, a továbbiakban pedig szeretnénk más íróknak is lehetőséget adni arra, hogy bemutassák a könyveiket, önmagukat, hogy megosszák a nézeteiket, gondolataikat, egy-egy irodalmi témában.

Tomcsik Nóri: Csak csatlakozni tudok. Látjuk azt, hogy mennyire nehéz itthon érvényesülni íróként, és a szokásos közösségi oldalakat leszámítva nincs sok lehetőség a bemutatkozásra. Én remélem, hogy a videók által nem csak mi, hanem a meghívott írók i szélesebb körben ismertebbé válhatnak, mert rengeteg csodás könyv van, ami kár volna, ha nem ismernék az emberek.
De emellett azt is gondolom, hogy bőven van kibeszélni való téma, ami kapcsolódik az irodalomhoz; kulisszatitkok az írásról, társadalmi kérdések, zsánerek, olvasási szokások, aktuális divatok, amik sokakat érdekelhetnek.


5.       Milyen régóta készültetek az Írósimogató létrejöttére?

L.J. Wesley: Kb. 1,5 hónappal az első adás előtt kezdtünk beszélni róla

6.       Milyen volt a fogadtatása? Mekkora a látogatottsága az oldalnak?

L.J. Wesley: Vannak pozitív és kevésbé pozitív vélemények is. A facebook oldal jelenleg 269 like-al és 273 követővel rendelkezik, a youtube csatornának pedig 51 feliratkozója van.

7.       Hogyan élitek meg ennek az egésznek a létrejöttét?

L.J. Wesley: Igazából, egyelőre semmi extra. Létrehozni valamit nem annyira bonyolult. Fenntartani, fejleszteni, népszerűvé tenni. Na, ez már más kérdés.

M.G. Brown: Még nem igazán tisztult le teljesen, hogy hova is szeretnénk elérni. Vannak célok, sokat ötletelünk, de természetesen szükséges egy bizonyos idő és egy kis tapasztalat ahhoz, hogy megfelelően körvonalazódjon, hogy melyek azok a fő szempontok, amikre fel szeretnénk építeni egy-egy adást. Természetesen a félsz is ott van az emberben, végtére is, a 21. századi kortárs, magyar irodalmat próbáljuk képviselni, ehhez pedig elengedhetetlen a profizmus. Habár még nagyon kezdeti stádiumban vagyunk, és sok hibát is vétettünk, törekszünk a folytonos fejlődésre, és arra is, hogy kihozzuk magunkból a maximumot.

Tomcsik Nóri: Még nagyon az elején vagyunk. Próbálkozunk, tanulunk. De komoly az elhatározás, mert ha jól tudjuk csinálni, akkor az nagyon hasznos és hiánypótló lehet. A magyar irodalmi életet fel kell lendíteni, de a felelősség tényleg nagy, ezért nagy hibákat nem véthetünk. Azzal nem csak magunknak ártunk.
8.       Kik a tagjai az Írósimogatónak? Hogy hogy pont ti alapítottátok?

L.J. Wesley: Gabriella Eld, M. G. Brown, L. J. Wesley és Tomcsik Nóra
Nem igazán volt kérdés, hogy kik legyenek benne. Én mind a 3 lányt ismertem és jóban voltam velük, talán csak Hajni és Gabi nem ismerte egymást túlzottan jól akkoriban.

M.G. Brown: Gabriella Eld, M. G. Brown, L. J. Wesley és Tomcsik Nóra
Hamarabb lettünk barátok, minthogy megalapítottuk volna az Írósimogatót. Egészen egyszerűen egy baráti beszélgetés kapcsán jött fel a Simi ötlete, és kérdés sem volt, hogy ha már együtt találtuk ki, együtt is leszünk benne.

Tomcsik Nóri: Tulajdonképpen egyik napról a másikra szinte napi kapcsolatba kerültünk. Egyértelmű volt, hogy ezt együtt csináljuk.

9.       Szeretnétek-e a későbbiekben bővíteni több taggal?

L.J. Wesley: 4 állandó fő szerintem bőven elég, de vendégeket tervezünk hívni.

M.G. Brown: Vendégeket mindenképpen szeretnénk meginvitálni egy-egy beszélgetés erejére, de az Írósimogató négyünk közös gyermeke, úgyhogy állandó taggal – vélhetően – nem fogunk bővülni. Egy húsz perces adásban egyébként is kivitelezhetetlen lenne az érdemi beszélgetés, ha túl sokan zsúfolódnánk össze.

Tomcsik Nóri: Ez egy fix csapat. Ahogy Hajni is mondta, ennyien még tudunk érdemi beszélgetéseket folytatni. Lesznek viszont meghívott vendégek, de egyelőre szeretnénk kitapasztalni ezt az egész műfajt, rendesen belejönni a szereplésbe, hogy a vendégírók már egy profin összerakott műsor részese lehessenek. J

10.   Hol ismerkedtetek meg? Mióta ismeritek egymást?

L.J. Wesley: Hajnit én úgy ismertem meg, hogy bejelölt és rám írt, hogy játszak a könyvéért. Aztán beszélgettünk és összebarátkoztunk. Gabival ugyanannál a kiadónál voltunk, így néha beszélgettünk róluk, majd 2017 első Kildarás rendezvényén ismertem meg személyesen is, amikor megvettem a könyvét. Nórit pedig egy ÍBO-n sikerült megismerni

M.G. Brown: Lacival az internet segítségével találtunk egymásra, illetve én találtam rá. Éppen egy nyereményjátékot indítottam a Kavargó Rózsaszirmok frissen megjelent példányáért, és írtam neki egy üzenetet, hogy játsszon ingyen könyvért. J Aztán elkezdtünk beszélgetni, és jóban lettünk. Gabira Instán leltem rá, először csak kedveltük egymás képeit, vagy egy-két kommentet írtunk a másik képe alá, aztán végül egy ÍBO-n találkoztunk személyesen, majd összefutottunk egyszer Pesten, végül az Írósimogató első adásának a felvételén volt lehetőségünk egy kicsit ismerkedni, na meg persze az ekkor már létrehozott, Írósimogatóra keresztelt közös chatben is folytattunk eszmecseréket. Nórit Laci által ismertem meg, aztán vele is ÍBO-n találkoztam először, utána a következő ÍBO előtt  – fogalmam sincs, hogy hogyan – eléggé összehaverkodtunk. Vagy az is lehet, hogy már idő közben beszélgettünk, erre már nem emlékszem. ÍBO-n már kifejezetten jóban voltunk, ha lehet ilyet mondani egy friss ismeretségre, azóta pedig még inkább elmélyült a barátságunk.

Tomcsik Nóri: Gabival és Lacival májusban találkoztam ÍBO-n. De Gabira már instagramon is felfigyeltem. Nem beszélgettünk sokat, de egyszer kétszer belebotlottunk egymásba, megittunk egy kávét, Könyvheteztünk, aztán észre sem vettük és már barátok voltunk. Hajni pedig először instagrammon írt, hogy szeretne könyvet tőlem, mert mennyire jó, hogy mindkettőnk ír származású hősről ír. Aztán beszédbe elegyedtünk, és a második találkozásunkkor nagyon egymásra találtunk. Innentől nem volt megállás. J

11.   Egy-egy tag milyen műfajú könyveket ír? Van-e valami jelentősége ennek az írói összetételnek?

L.J. Wesley: Az én első könyvem egy sci-fi naplóregény volt, Nóri kalandregényt, Gabi és Hajni pedig fantasy-t írt, de ennek nincs jelentősége az összetétel szempontjából.

Tomcsik Nóri: Ez nem volt szempont, viszont szerintem ez színesítheti a műsort. Négyen négyféle stílusban alkotunk, sok mindent egészen másként látunk, és élünk meg, így mindig van miről beszélgetni, de a fontos, hogy a célunk ugyanaz.

12.   Melyek a tagok már megjelent könyvei?

L.J. Wesley:
Gabriella Eld: Emlékek Jordan számára
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
M. G. Brown: Kavargó rózsaszirmok
M. G. Brown: Vérvörös rózsaszirmok
Tomcsik Nóra: A változások kora
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója


Virág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése